Stadgar ideella föreningen Fatta

Antagna vid konstituerande årsmöte i Stockholm den 6 oktober 2014.
Reviderade på ordinarie årsmöte den 12 februari 2017.
Reviderande på ordinarie årsmöte den 27 februari 2022
Reviderades på ordinarie årsmöte den 24 februari 2024.

§ 1 Namn och säte

Föreningens namn är: Fatta
Föreningens styrelse har sitt säte i Stockholm

§ 2 Ändamål och värdegrund 

Fatta är en ideell förening vars verksamhet syftar till

1) att kämpa mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Vi vill ha ett samhälle där allas kroppsliga och sexuella integritet respekteras. 

2) att verka för möjligheter för våra medlemmar till ett hållbart och positivt engagemang i våra frågor samt ett inflytande över föreningen. 

Fatta är religiöst och partipolitiskt obundet. 

§ 3 Medlemskap 

Medlem i Fatta är den som är aktivist i föreningen eller den som betalat den aktuella medlemsavgiften innevarande år. Aktivist är den person som är ideellt engagerad i en av Fattas aktivistgrupper. Föreningen är öppen för alla fysiska personer som delar föreningens värdegrund och som betalat föreningens medlemsavgift.

Föreningens medlemsavgift fastställs av dess högsta beslutande organ, årsmötet. Medlem kan uteslutas ur föreningen om föreningens syfte motarbetas och/eller att medlem på annat sätt agerar i strid med föreningens stadgar. Styrelsen beslutar om uteslutning och beslutet skall tas med 2/3 majoritet. 

§ 4 Föreningsårsmöte 

Årsmöte 

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Kallelse till årsmötet skall delges föreningens medlemmar senast tre veckor innan mötet. Handlingar till årsmötet skall tillhandahållas föreningens medlemmar senast tre veckor innan. Handlingar avser bland annat verksamhetsplan och verksamhetsberättelse. Medlemmar äger rätt att ge förslag till motioner som ska behandlas på mötet, detta ska dock ske senast 10 dagar innan mötets genomförande. Dagordning, motioner och övriga underlag skall tillhandahållas föreningens medlemmar senast 7 dagar innan årsmötet. 

Rösträtt vid föreningens årsmöte har alla närvarande medlemmar som betalt medlemskap för innevarande år. Den avgående föreningsstyrelsens ledamöter har inte rösträtt i fråga om styrelsens ansvarsfrihet. Ledamöter i den tillträdande föreningsstyrelsen har inte rösträtt i fråga om val av revisorer.


Vid ordinarie årsmöte behandlas följande: 

Mötets öppnande 
Godkännande av kallelse 
Val av mötesordförande och mötessekreterare 
Val av justeringspersoner, tillika rösträknare 
Fastställande av dagordning 
Fastställande av röstlängd 
Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 
Revisionsberättelse 
Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen 
Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag, däribland styrelsens förslag på verksamhetsplan
Fastställande av styrelsens storlek
Val av ordförande 
Val av vice ordförande 
Val av kassör 
Val av övriga ledamöter 
Val av suppleanter i förekommande fall
Val av minst en myndig revisor 
Val av valberedning 
Fastställande av medlemsavgift 
Mötet avslutas 

Besluten fattas med acklamation (alternativt omvänd acklamation), votering eller sluten votering. Kan ej beslut nås genom enkel majoritet förlängs diskussionen och en ytterligare omröstning genomförs. 

Fullmakt 

Vid undantagsfall kan medlem rösta genom fullmakt. Fullmakten ska skickas in för godkännande i samband med anmälan till årsmötet. Bedömningen görs av sittande styrelse, som ska beakta sjukdom, familjesituation eller annan särskild anledning. 

Extra insatt årsmöte 

Om styrelsen, eller 1⁄3 av medlemmarna i föreningen skriftligen, begär skall extra årsmöte hållas. Kallelse skall skickas till medlemmarna minst två veckor i förväg tillsammans med dagordning och beslutsunderlag. Under det extra årsmötet får endast de frågor som föranlett mötet behandlas. 

§ 5 Styrelse 

Föreningsstyrelsen består av ledamöter valda av föreningens årsmöte samt adjungerade ledamöter, efter föreningsstyrelsens beslut. För att bli invald i Fattas styrelse ska den nominerade vara medlem i föreningen. 

Styrelsen har till uppgift att: 

  • Planera och genomföra verksamhet, i enlighet med Fattas grundidéer och stadgar. 

  • Leda föreningen, föreslå verksamhetsplan till årsmötet samt skriva  verksamhetsberättelse och bokslut. 

  • Betala avgifter och lämna in de rapporter, ge den information och insyn i verksamhet och förvaltning som myndigheter önskar. 

  • Ordförande, kassör och vice ordförande väljs på ett år. Hälften av övriga styrelsemedlemmar väljs på 1 årsbasis och resterande väljs på 2 års basis. 

§ 6 Beslutsmässighet 

För beslutsmässighet vid styrelsemöten gäller att mer än hälften av de röstberättigade styrelseledamöterna eller deras ersättare finns närvarande. För beslutsmässighet på årsmöten ska kallelsen vara utlyst i stadgeenlig tid på förenings offentliga plattformar och godkännas på årsmötet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. 

§ 7 Firmatecknare 

Ordföranden och kassör samt andra av styrelsen utvalda personer är föreningens firmatecknare. 

§ 8 Verksamhetsår 

Föreningens verksamhetsår är kalenderår, 1 januari till och med 31 december. Årsmöte hålls under årets första tre månader. 

§ 9 Stadgeändring 

Ändringar av Fattas stadgar kräver ett enhälligt beslut på ordinarie årsmöte, eller beslut med 2/3 majoritet av rösterna vid två på varandra följande årsmöten med minst en månads mellanrum, varav minst ett ordinarie. 

§ 10 Upplösning 

Upplösning av föreningen kräver beslut med 2/3 majoritet på två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Mellan dessa möten måste minst 2 månader förflyta. Föreningens kvarvarande tillgångar skall vid upplösning överföras till verksamhet som delar föreningens syften.

Här hittar du vår verksamhetsberättelse 2023 och verksamhetsplan 2024.