FATTA har lämnat in remissvar på sexualbrottskommitténs utredning

I tisdags var det sista dagen att lämna in remissyttranden på sexualbrottskommitténs utredning. Det gäller alltså den utredning som bland annat föreslår en samtyckesparagraf i sexualbrottslagen, ansvar för grov oaktsamhet samt att begreppet "våldtäkt" helt tas bort ur lagen och ersätts med "sexuellt övergrepp". En utredning som vi varmt välkomnar, men som enligt vår mening skulle kunna gå ännu längre i skyddandet av den sexuella integriteten. Läs Fattas remissvar i sin helhet genom att klicka här.Om det är lite för mastig läsning, så kan ni läsa en sammanfattning här:

  • Idag krävs våld, hot eller en särskilt utsatt situation för att ett övergrepp ska utgöra en våldtäkt. Utredningen föreslår istället att frivillighet är det som ska avgöra om ett sexuellt övergrepp begåtts eller ej. Ett mycket välkomnat förslag som understryker att människor inte är tillgängliga för andras sexuella behov eller önskemål förrän de själva uttryckt att de vill vara med på det.
  • Idag krävs det är gärningsmannen har uppsåt för att kunna dömas för våldtäkt. Det betyder att gärningsmannen måste ha insett att han tvingat eller utnyttjat någon. Utredningen föreslår att även fall då gärningsmannen har varit grovt oaktsam ska utgöra brott. Fatta välkomnar detta, eftersom också oaktsamma handlingar allvarligt kan kränka den sexuella integriteten. Däremot vill Fatta stryka kravet på att oaktsamheten ska vara grov.
  • Utredningen föreslår att det brott som idag kallas våldtäkt ska heta sexuellt övergrepp. Fatta tycker att förslaget är positivt av flera anledningar. Språkbruk och ordval har ett stort inflytande över vår verklighetsuppfattning och förståelse av händelser. Begreppet våldtäkt är starkt kopplat till felaktiga föreställningar om att en ”riktig våldtäkt” innehåller fysiskt våld från förövaren och motstånd från den utsatta. Vad vi än anser om denna koppling så existerar den, och den riskerar att få negativa konsekvenser på flera plan. En brottsbeteckning som inte överensstämmer med vad som faktiskt utgör ett brott kan försvåra för både förövare och utsatt att definiera ett sexuellt övergrepp som inte innehållit fysiskt våld som ett brott. Detta riskerar i sin tur att leda till att brottet inte anmäls och att hjälp inte söks.
Föregående
Föregående

FATTA VÄXER MED NYA MÅL OCH NY STYRELSE

Nästa
Nästa

FATTA Årsmöte 2017!