Nu kommer förändringen

Kommer ilskan, hopplösheten och debatterna som följt #metoo att leda till en förändring? Ja, tror svenskarna enligt Novus nya undersökning.Effekten av metoo-rörelsen tycks inte ha haft den negativa inverkan på samhället som flera kritiker hävdat. Tvärtom. Sju av tio svenskar menar att uppropen kommer att leda till förändring enligt en undersökning från Novus. Och de som tror på styrkan i vittnesmålen från kvinnor världen över är många.I en krönika publicerad i Di Weekend beskriver journalisten Jan Gradvall metoo-rörelsen som en revolution. I SvD berättar Björn Ulvaeus att han ser stora möjligheter när vi nu tar steget in i den postpatriarkala eran. De viktigaste är de som bröt tystnaden, skriver tidskriften Time och utser #metoo till Årets person. Morgondagens generation kommer sannolikt att fråga oss som upplevt revolutionen i realtid om vad vi gjorde för att göra framtiden bättre. Hur bidrog vi till att förändra de skadliga mansnormer som kostat så många kvinnor (och män) så mycket? Hur påverkade våra röster den jämställdhet som kommande generationer kommer att ta för given?

"Män måste göra plats för kvinnor i samhällets alla rum. Män måste ta ett steg tillbaka, lära sig att lyssna på kvinnor och ta deras ord på allvar."

Vi som gjorde något kommer ha mycket att berätta. Så vad kan alla män göra för att bli medskapare av framtidens berättelser om vår samtid? Medskapare i bemärkelsen att tillhöra den grupp män som vände sig mot förtrycken, trakasserierna och övergreppen och ställde sig på kvinnornas sida. Jan Gradvall refererar till Alina Devecerskis hit från 2012, Flytta på dej, en låt som handlar om att ge varje kvinna det utrymme hon har rätt till.Och Alina Devecerski har rätt. Män måste göra plats för kvinnor i samhällets alla rum. Män måste ta ett steg tillbaka, lära sig att lyssna på kvinnor och ta deras ord på allvar. Sedan tystnaden kring det sexuella våldet bröts har vi sett många exempel på hur saker och ting börjar gå i rätt riktning. Politiker lovar nu att göra upp med sexismen. Under uppropet #viktigastevallöftet går manliga företrädare från olika politiska färger samman i syfte att stoppa övergrepp, könsförtryck och tystnadskultur i samhället. Fatta uppmuntrar till detta initiativ och menar att vi måste förändra de skadliga mansnormerna på bred front.Metoo är en rörelse sprungen ur ilska, trötthet och frustration inför den manliga respektlösheten. Metoo är en tsunamivåg av verkligheten så som den verkligen ser ut. Metoo är ett uppror och en lösning på en av vår tids största orättvisor. Och Fatta menar att när det finns en tilltro till förändring bör man agera om man vill ha resultat. Var med och skriv historia. Ta ansvar för din roll som man. Var med i arbetet för det postpatriarkala samhället. Nu, i morgon och i framtiden.Eleonor Broman för Fatta 

Såhär kan du påverka

Var en förebild!Vad du gör är viktigt. Ställ inte upp på sexism, homofobi eller macho-jargonger. Visa världen att män är omhändertagande, ansvarstagande och går att lita på. Skriv inte under på något så trångsynt och gammaldags som ojämlikhet.Utmana och ifrågasättIngen mår bra av att bara se på. Säg ifrån om du ser någon tafsa, kalla någon hora eller när det uppstår en grabbig jargong i skolan, på bussen eller på jobbet. Ta ställning!Inspireras av feminismenFeminister har under de senaste 100 åren jobbat med frågor om kön och ojämlikhet för att få makt över sina liv och bryta normer och maktstrukturer. Deras erfarenheter är en enorm kunskapskälla, inte minst för män. Ta vara på den.Det börjar med digMän föds in i orättvisa maktstrukturer som ger både för- och nackdelar. Så behöver det inte vara. Börja med dig själv och ställ frågor om hur normerna format dig. Vad händer om du bryter mot dem?Påverka de med maktGör din skola, arbetsplats eller ledning tillräckligt för att uppmärksamma frågor om sexuella trakasserier och mansnormer? Om svaret är nej, kräv en förändring. Lyssna på kvinnors berättelserLyssna på kvinnors berättelser om övergrepp och fundera på hur du kan lära dig något av det.

Föregående
Föregående

FATTAPODDEN #26 - Fatta x Nattskiftet

Nästa
Nästa

Fatta medverkar i bok om #metoo