5 sätt Fatta drev igenom samtyckeslagen
Sedan starten 2013 har Fatta varit tongivande i kampen för en modernisering av sexualbrottslagen. Här är våra främsta framgångsfaktorer.
Den 1 juli trädde Sveriges samtyckeslag i kraft. Genom åren har vi kampanjat, debatterat och demonstrerat för den länge efterlängtade lagändringen. En insats som nyligen prisades med det Europeiska medborgarpriset. Här är fem anledningar till varför Fattas arbete varit avgörande för att samtyckeslagen drevs igenom.
Pressat makthavare
Fatta har från början fört samtal med makthavare och satt press på dem. Inte minst på sociala medier. I kampanjen #fattatattoo fick vi flera partiledare att ”tatuera” sig med vår logga. I kampanjen #tbt informerade vi om sexualbrottslagstiftningens historia. I den årliga Fattakollen har vi sedan 2014 frågat ut partierna om vad de vill göra mot det sexuella våldet. När regeringen kom med sitt förslag på en samtyckeslag tog vi debatten för att rubriceringen våldtäkt skulle bytas ut. Även i vintras, när Lagrådet fastslog att det inte fanns något behov för en samtyckeslag, gick vi ut och ifrågasatte beslutet.
Varit orädda
Fatta har aldrig backat från övertygelsen att en samtyckeslag är den enda vägen framåt. Det är något vi varit tydliga med i allt vi gör. Från tv-soffor till demonstrationståg, digitala kampanjer och debatter. Att stå upp för kampen om en samtyckeslag har inte varit självklart ens bland de som arbetar med frågor som rör sexuella rättigheter. Därför har Fattas röst varit särskilt viktig.
Pratat om mäns ansvar
Fatta har varit tydliga med att diskussionen kring det sexuella våldet inte ska handla om de som drabbas, utan att fokus istället ska ligga på förövarna. Genom att börja tala om mäns ansvar, bland annat genom projektet Fatta man och nu senast i kampanjen Sex tips för män, har vi kunnat styra om samtalet. Från att tala om hur den utsatta beter sig och reagerar vid ett övergrepp har vi istället kunnat tala om det som alltid borde stå i centrum – nämligen hur en inhämtar samtycke.
Inhämtat bred kunskap
Genom att arbeta med samarbetspartners som är insatta i frågor som gäller sexuellt våld och lagstiftningen kring det har Fatta skaffat sig starka kunskaper. Vi har arbetat nära kvinnojoursrörelsen, och genom åren även haft en nära relation till professor emerita i straffrätt Madeleine Leijonhufvud. Madeleine gick bort den 3 juni. Läs vår ordförande Elin Sundins tack till det stora arbete för samtyckeslagen som Madeleine stått bakom här.
Använt kultur som hjälpmedel
Låten ”Fatta” med Cleo, Kristin Amparo, Syster Sol och Nasteho, baserad på 150 vittnesmål från kvinnor utsatta för sexuella övergrepp, utgjorde startskottet för Fattarörelsen. Vår aktivism har alltid haft kultursamarbeten som en del av vår kamp. Från Fatta-smycket till teaterföreställningen Bonsai och vårens turné med Cleo och danskollektivet Juck. Det har gjort att vi kunnat nå fram med vårt budskap på ett sätt som fler kan ta till sig, och som väckt engagemang hos många unga. Något som varit särskilt viktigt, eftersom unga tjejer mellan 16-24 år är överrepresenterade i statistiken över de som utsätts för sexuella övergrepp.Läs mer om samtyckeslagen