Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

Organisationen grundades den 9 september 2013 då tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska friades av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna Femtastic och Make Equal som gick samman och bestämde sig för att agera. Resultatet blev Fatta.

Det började med en insamling av 150 anonyma berättelser om sexuella övergrepp. Berättelserna blev grunden för låten Fatta av och med Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo och Nasteho Osman. Det tillsammans med en debattartikel skriven av initiativtagarna var Fattas startskott.

Idag utgörs Fattas verksamhet av en styrelse på tio styrelseledamöter och närmare 40 ideellt engagerade aktivister. Läs våra stadgar här.

Demet Ergun

Demet Ergun

Ordförande

Sarah Olofsson

Sarah Olofsson

Vice ordförande

Cindy Falquet

Cindy Falquet

Ledamot

Frida Bartonek

Frida Bartonek

Ledamot

Melina Hägglund Juselius

Ledamot

Nor Toma

Ledamot

Petter Gustavsson

Petter Gustafsson

Ledamot

Lisa Reinolf

Lisa Reinolf

Ledamot

Carolina Blomgren

Ledamot

Delphine Cartier

Ledamot

Agnes Gustafsson

Ledamot

Vårt mål

Den första juli 2018 fick Sverige en samtyckeslag. Det är en modernisering av sexualbrottslagstiftningen som gör det tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet. En lag som Fatta sedan starten har arbetat hårt för.

LÄS: 5 sätt Fatta drev igenom samtyckeslagen

Men vi slutar inte där. För att lagen ska få effekt krävs det att alla fattar vad samtycke är och vad det innebär att praktisera samtycke i vardagen. Det behövs en samtyckeskultur.

Fatta arbetar på flera olika sätt för denna samhällsförändring. Bland annat lobbar vi för en sex- och samtyckesundervisning i skolan och för att rättsväsendet ska ha relevant kunskap om vad samtycke innebär, samt att bryta tystnadskulturen på arbetsplatser.

Stötta vårt arbete!

 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy