Tack för allt du gjort för Sveriges kvinnor

Fattas framsteg hade inte varit möjligt utan Madeleine Leijonhufvud. Nu har en kämpe tyvärr lämnat oss.
Världen över utsätter män kvinnor för sexuellt våld. Det sker Inom hemmets väggar, på skolan och arbetsplatsen, på krogen, på bussen och på nätet.
Fattas framgångsrika arbete mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning har blivit symbolen för att demokrati, ungas organisering och för att förändring är möjlig. Att vår rörelse i år vinner Europeiska medborgarpriset är ett värdigt bevis på detta. Fatta tar över världen. Så är det bara.
Men att komma hit hade inte varit möjligt utan den evigt modiga, kunniga och generösa Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Söndagen den 3 juni somnade Madeleine in efter en lång kamp mot en elak sjukdom.
Så här skrev Madeleine i mejl till Fatta den 14 mars som ett uttalande från henne om att lagen äntligen var på väg till beslut i Riksdagen:
“Att Sverige får en lag som rakt och enkelt anger vad som krävs av en vuxen människa som vill ha sex är verkligen positivt. Vi kommer att få efterföljare, precis som det blivit med barnaga och sexköp. Det har verkligen varit en kamp och det är en stark upplevelse för mig att se hur den nya synen växt fram. Inte minst de unga juristerna, i FATTA och på andra håll kan ta mycket av äran åt sig. Nu ska den nya lagen få fäste. Det kräver jobb – men ett meningsfullt sådant. Lycka till!“
När Sveriges främsta professor emerita i straffrätt för ett år sen sa att hon levde på lånad tid förberedde vi oss på för att Madeleine inte skulle leva tills samtyckeslagen var klubbad. Men hon kämpade sig igenom ännu ett år och när Fatta den 23 maj firade att lagen efter fem års kamp äntligen klubbats i Riksdagen kunde Madeleine inte vara med oss fysiskt men hon var med oss i varje steg vi tog, i varje andetag och i varje ord som sades och vi vet att hon var med oss i tanken.
Dagen efter omröstningen av samtyckeslagen i Riksdagen skickade Fattarörelsen blommor till Madeleine som tack för det fantastiska samarbete och relation som vi haft möjlighet att ha under de här åren. Som i en film slutade Madeleine några få dagar senare att kämpa och somnade den 3 juni stilla in. Tack Madeleine för allt du har gjort för Sveriges kvinnor. Tack Madeleine för allt du har gjort för Fattarörelsen.
Vi saknar dig.

Fatta genom Elin Sundin, ordförande

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy