RELEASE – MÅNADENS MADELEINE

FATTA och Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt emerita, lanserar idag en gemensam informationskampanj om samtycke.
Månadens Madeleine är en informationskampanj som består av korta filmklipp där Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, belyser frågan om samtycke ur flera perspektiv. FATTAs förhoppning är att filmerna ska väcka tankar och få människor att fundera på hur samhällets syn på sexualbrott egentligen ser ut.

Vi tror på målgruppsinriktad och anpassad information för att folk ska ta till sig och förstå att sexuellt våld även handlar om dem. Vi har därför bett Sveriges främsta expert framföra detta budskap i form av åtta kortfilmer, säger Ida Östensson, styrelseledamot och initiativtagare till Fatta.
Varje månad släpps ett nytt filmklipp i FATTAs sociala medier med ett nytt tema. Bland annat kommer specifika klipp till jurister, politiker och till föräldrar. Under sommaren satsar vi på att skifta fokus från de utsatta till de som är förövare.
– Sex är vårt starkaste uttryck för kärlek – men utan ömsesidighet är det motsatsen. Att inte FATTA att sex kräver samtycke är en brist på förståelse av vad det är att vara människa. Äntligen tycks vi här i landet våga erkänna det, säger Madeleine Leijonhufvud.
Första filmen släpptes idag och kan ses här nedan. I det första avsnittet pratar Madeleine om de osynliga gärningsmännen.
Dagligen rapporterar media om olika former av sexuella övergrepp, men vad är det egentligen som skrivs och var hamnar fokus? De som begår sexuella övergrepp är nästan helt osynliga i medias spegling av sexuellt våld, det säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.
Filmning och redigering: Sara Fritzon

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy