Ny låt för att förändra synen på sex

Idag släpps låten ”FATTA” – en låt för en förändrad syn på sex, våldtäkt och lagstiftning. Under sommaren har 150 anonyma berättelser om våldtäkt och övergrepp samlats in i en kampanj med samma namn. Berättelserna ligger till grund för låten som har releasefest den 13 september på Färgfabriken i Stockholm.
FATTA startade redan i maj med ett insamlande av 150 berättelser om sexuellt våld. Berättelserna tolkades sedan av Syster Sol, Cleo, Kristin Amparo och Nasteho Osman till en låt med samma namn som kampanjen. Idag släpps låten med musikvideo, en sajt och en debattartikel – allt baserat på dessa berättelser. Kampanjen kulminerar på fredag med en releasefest på Färgfabriken i Stockholm.
– Det som har varit starkast än så länge är möten med människor som kommer fram och vill dela med sig av sina egna upplevelser. Vi har med den här kampanjen öppnat upp en kanal och skapat ett rum för folk att dela med sig utan att känna skam. Säger Nathalie ”CLEO” Missaoui.
Många artister har slutit upp i musikvideon som släpps idag. Vi kan se musikprofiler såsom Promoe, Sebbe Staxx, Serengeti, Etzia, Kapten röd, Chords och Sofia Jannock samlade med ett och samma budskap – ”FATTA”. Umeåbaserade filmproduktionsbolaget Lampray står bakom videon som skildrar det som många berättelser vittnar om, nämligen övergrepp i nära relationer.
– Kampanjen fokuserar på att kritiskt granska normer kring sex och sexuellt våld samt lagstiftningen. Musiken är ett starkt språk och vi behöver nå ut på olika sätt till människor om vi vill skapa förändring, säger Vanessa Marko, grundare av Femtastic.
På fredag den 13 september samlas allt detta på Färgfabriken i Stockholm. Kvällen inleds med ett politiskt panelsamtal där lagstiftning och normer diskuteras med inbjudna experter, låten kommer att premiärspelas live och en av Sveriges största reggaeprofiler Syster sol har konsert. Alla intäkter kommer att gå till organisationen 1000 Möjligheter som arbetar förebyggande mot våldtäkt och sexuellt våld.
– Målet med kampanjen är bland annat att utmana Sveriges politiker att ta ett helhetsgrepp om problemet, skapa en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke med siktet inställt på ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Vi utmanar även partierna att göra detta till en valfråga inför valet 2014, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders.
Initiativtagarna vill uppmana människor att ställa sina egna krav, via Facebook, Instagram och Twitter, på vad allmänheten och makthavare behöver FATTA gällande detta tema. Använd #FATTA och skriv ”#FATTA att:” samt vad du vill förmedla.
Videon släpps på SVT PSL idag kl.11.00, tillsammans med en debattartikel på SVT Debatt samma tid.
FATTA på Spotify: Cleo – FATTA
Nedladdningsbar länk till låten ”FATTA”: https://soundcloud.com/femtastic/fatta
Pressbild för nedladdning: http://fatta.nu/press/
På bilden: Vanessa Marko, Ida Östensson och Nathalie ”CLEO” Missaoui.
Foto: Marcus Rönne.
Kontaktuppgifter
Ida Östensson
Grundare Crossing Boarders
crossingboarders.se
ida@crossingboarders.se
0705 44 07 98
Vanessa Marko
Grundare Femtastic
femtastic.se
info@femtastic.se
0763 21 66 37
Kampanjsida: http://fatta.nu
Releasefestens event på Facebook: http://www.facebook.com/events/273892436069174/
Biljetter: http://billetto.se/fatta
Ladda ner pressmeddelandet som PDF: FATTA – Pressmeddelande 9 september.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy