Många vill berätta för FATTA MAN

OBS Triggervarning: sexuellt våld beskrivs i detta inlägg! OBS
I måndags lanserade vi FATTA MAN – vår satsning på att engagera män och pojkar i kampen för samtycke och en annan manlighet. Vi bad män skicka in sina historier till oss om sina erfarenheter av att ha varit i sexuella situationer utan samtycke. Vi trodde det skulle vara svårt att få in berättelser om detta svåra ämne – men vi hade fel. Det har redan kommit in ett stort antal historier och vi kan bara konstatera att det finns ett stort behov av trygga forum för att tala ut och att vi är glada att kunna erbjuda ett sådant. Här nedan kan du läsa utdrag av några av de historier vi fått in.
Vi vill säga TACK till alla modiga som vågat berätta och engagera sig. Vi vet att det inte är lätt. Historierna är ovärderliga i vårt gemensamma arbete för ett öppet samtal kring dessa frågor. Erfarenheterna av att vara förövare som vi män har måste fram för att skapa en framtid utan sexuellt våld! Så, fortsätt att skriva in till oss på denna sida, och be andra göra detsamma!
/FATTA MAN

Varning för starkt innehåll!

”Jag och min flickvän hade varit tillsammans i ungefär ett halvår. Ett halvår som präglades mycket av lögner och bråk, men det var trots allt bådas första relation. Vi var förälskade och tyckte mycket om varandra.

Men en kväll var det något som gick överstyr. Jag minns inte vad det var, men vi hade haft ett samtal som ledde till ett bråk. Till slut slängde jag henne på sängen, trots att hon grät och skrek ”nej”, ”sluta”, ”jag vill inte” upprepade gånger. Men det var som svart. Jag våldtog henne, och gjorde saker med hennes kropp jag djupt ångrar idag. Jag slog henne och spottade på henne.
Och det värsta av allt? Hon tröstade mig efteråt.”

******

 ”När jag var 16 år gammal var jag på Hultsfredsfestivalen och tafsade innanför trosorna på en tjej i publiken på en spelning, bara för att jag och en kompis försökte tävla om att ha ”gjort nåt” med flest tjejer.
Hon var inte med på det, och uppskattade det självklart inte. Idag inser jag att det var ett sexuellt övergrepp.”

*****

Under ett långvarigt förhållande så säger min dåvarande tjej, kanske 2 år in i förhållandet, att hon ibland har sex med mig för att hon vill göra mig nöjd men egentligen inte vill själv.
Jag blir förtvivlad och frågar om jag våldtagit henne. Jag börjar gråta och hon förklarar att hon gör det ibland för att jag ska sluta tjata, vilket jag gjorde mycket på den tiden men just vid det ögonblicket insåg hur fel det var.

Vid den tidpunkten redde vi ut det och vi kom överens om att jag skulle sluta med tjat och hon inte skulle göra nåt hon inte ville.


Nu i efterhand har jag insett att det beteendet är något som män tidigt vaggas in i tidigt. Hur de har ”rätt” till kvinnors kroppar och ”förtjänar” sex. I dagen så kallade ”friend-zone” kultur gör detta sig tydligt. Män ser kvinnor som maskiner som man kan stoppa ”vänskaps-polletter” i tills sex ramlar ut.”

******

”En gång i början på högstadiet var jag och min närmsta killkompis ute och gick i det bostadsområde där vi bodde och hade växt upp. Det var sent på en helg och vi mötte en tjej som gick i vår årskurs på samma högstadieskola som oss. Vi trodde oss veta att hon haft sex med åtminstone två killar på vår grund skola eftersom att folk pratade väldigt mycket om det.
Jag minns inte om det var jag eller min kompis som tog initiativet. Men jag minns att vi båda två gör det här i samförstånd.
När vi möter henne så går vi fram och tafsar på henne. Jag minns inte om vi ens hälsar på henne. Själv tror jag att jag tar henne på brösten. Vi gjorde det här därför att vi hade hört att hon var sexuellt aktiv. Det gjorde hennes kropp och hennes sexualitet till en slags allmän egendom i våra ögon. Efteråt gick vi bara där ifrån.
Jag och min kompis pratade aldrig om detta i efterhand. Antagligen eftersom vi inte hade någon anledning till att göra det. Vi hörde aldrig om det från något annat håll. Idag inser jag att det med ganska stor sannolikhet beror på att tjejen aldrig berättade för någon om den här händelsen.
Jag är 27 år gammal idag och slutade umgås med den här kompisen någon gång i slutet på högstadiet och början på gymnasiet. Nu när jag skriver det här så skäms jag jättemycket och skulle aldrig få för mig att berätta om det här ens för mina närmsta vänner. Om jag någon gång får en son skulle jag berätta för honom.”

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy