Män i juristbranschen utmanas till killmiddag

I ett öppet brev utmanas fler män att bryta tystnadskulturen om sexuella övergrepp inom juristbranschen. Make Equal har tagit fram konceptet kollegornas #killmiddag för att få män att börja prata mer om hur de kan ta ansvar.

De senaste veckorna har en sexistisk kultur i juristbranschen uppmärksammats under #medvilkenrätt. Kvinnor i branschen har klivit fram och berättat om allt från sexuella trakasserier och nedvärderande kommentarer till övergrepp och maktmissbruk. I uppropet ställde sig över 5 965 kvinnor bakom följande krav:

  • Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, nedvärderande och utnyttjande av kvinnor i vår bransch.
  • Att ni med maktpositioner i vår bransch – delägare på advokatbyråer, domstolschefer, chefer för myndigheter med flera – tar ert ansvar. Att ni börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.
  • Att både kvinnor och män uppmuntras till att bryta tystnadskulturen på arbetsplatsen. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.

För att nå målen måste också män engagera sig. Vi vill se män i branschen kliva fram och ta ett större ansvar för frågan och för att bryta tystnadskulturen. Ett första steg på den långa väg som måste vandras är att prata om det. Därför utmanar vi er att arrangera en #killmiddag på er arbetsplats.
#Killmiddag är ett koncept skapat av jämlikhetsstiftelsen Make Equal, som syftar till att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. På grund av #metoo har ett särskilt material för arbetsplatser tagits fram: kollegornas #killmiddag. Perfekt att utgå från under er middag!
Antar ni utmaningen?

  • Att innan den 15 december anordna en killmiddag på er arbetsplats
  • Att skicka en reflekterande rad (och ev. en bild) om vad ni fick ut av samtalet till killmiddag@femjur.se.

Den 18 december kommer FEMJUR, Fatta och Make Equal gå ut med en sammanställning över de arbetsplatser som deltagit respektive inte deltagit i utmaningen.
Tillsammans skapar vi en juristbransch som ett rättssamhälle kan vara stolt över!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy