Let’s talk about consent baby!

Med samtyckeslagen på plats tar sig Fatta an att sprida ideal om ömsesidighet. På lördag lanserar vi metodmaterialet ”Let’s talk about consent baby! – Sex steg till en samtyckeskultur”.

Under tre år har Fattas projekt Fatta Samtycke utrett vad som egentligen krävs för att skapa en samtyckeskultur i praktiken. Nu har arbetet resulterat i ett gediget metodmaterial, med syftet att skapa samsyn om vad samtycke är, och utmana människor att öva på ömsesidighet. För att fira att materialet nu är med och skapar praktisk förändring, bjuder Fatta in till lanseringsfestival på Kulturhuset Stadsteaterns i Skärholmen på lördag den 24 november.

Metodmaterialet består av en hemsida med övningar på sex teman. Med hjälp av materialet kan pedagoger, föreningar och arbetsgivare skapa forum för samtal kring samtycke i praktiken. Men tanken är också att materialet ska användas runt köksbord och i soffor runt om i Sverige, som start till ett samtal på en fest eller över kaffemaskinen på jobbet. Den nya hemsidan samtyckeskultur.nu går live på lanseringsdagen.

– Materialet är dels en grund att stå på för de som arbetar med sexualpolitiska frågor och mot sexuellt våld. Men vi har fokuserat på att göra materialet lättillgängligt för allmänheten. Det är till för alla som vill lära sig mer om samtycke helt enkelt. Vi vill underlätta samtalet kring de här frågorna och ge verktyg för att öva. Och just att öva på samtycke är något vi alla behöver, säger Katarina Galic, projektledare för Fatta Samtycke.

Fatta Samtycke är ett projekt med finansiering från Myndigheten för Civilsamhällesfrågor (MUCF) och Jämställdhetsmyndigheten (Jämy). Det startades 2015 och har drivits i samarbete med Studiefrämjandet och de sex pilotkommunerna Kiruna, Umeå, Åre, Stockholm, Åmål och Trelleborg. Totalt har 60-talet ideella samtyckesaktivister runtom i landet varit med i att utforska samtycke och testa fram övningarna.

I samband med att metodmaterialet lanseras bjuder Fatta in till Fatta-festival på Kulturhuset Stadsteaterns  i Skärholmen, lördagen den 24 november. Den som vill lära sig mer om det nya metodmaterialet kan testa på det i en miniworkshop ledd av representanter från Fatta Samtycke. Festivalen bjuder också på musik av Alva tång, Willman, Carcamo och Etzia, poesi av Linn Fjällmo Vestin, Agnes Török, Nicole Charro och Yolanda Bohm, samtal och föreläsning. Festivalen pågår mellan klockan 13.00-18.00. Hela festivalen är gratis och alla är välkomna.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy