Låten som var med och skrev historia

I samband med att Fatta firar 7 år den 9 september hyllar vi låten – och artisterna bakom låten – som blev startskottet för det som idag är en folkrörelse och föreningen Fatta!

Låten, som helt enkelt heter “Fatta”, blev till efter att Fattas grundare Ida Östensson, Vanessa Marko, Nathalie ”Cleo” Missaoui och Isabel “Syster Sol” Sandblom efterfrågade vittnesmål kring sexuellt våld och övergrepp. De över 150 berättelser som skickades in ligger till grund för låten och lanserades ihop med en debattartikel med fokus på att Sverige måste få en  sexualbrottslagstiftning som är baserad på samtycke och frivillighet och att fokus måste ligga på dem som står för 98% av alla våldtäkter: männen.

Initiativet kom efter ett uppmärksammat gruppvåldtäktsfall i Umeå, den så kallade ”flaskvåldtäkten”, där förövarna gick fria då rätten menade att det inte gick att styrka att den utsatta kvinnan i fråga faktiskt inte ville. Hennes motstånd beskrevs i domen som något som inte gick att utesluta var ”blyghet” och fallet blev mycket omdiskuterat och skapade starka reaktioner.

Sedan Fatta-kampanjen drog igång 2013 och sedan växte sig till en folkrörelse har Fatta haft två tydliga mål: Sverige behöver en samtyckeskultur och en ny lagstiftning baserad på samtycke. 2018 kunde Fatta checka av ett mål då Samtyckeslagen klubbades igenom i riksdagen. En seger för alla oss som kämpat och ett bevis för att förändring är möjlig om vi höjer våra röster tillsammans.

Låten som är skriven av Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo, Nasteho Osman och producerad av Embee har i dagsläget spelats 1 307 619 gånger på Spotify och artisterna donerar oavkortat alla intäkter från låten till Fattas verksamhet. Låten spelar fortfarande in pengar och möjliggör därmed vår gemensamma fortsatta kamp mot sexuellt våld.

Tack till alla inblandade av Fatta-låten för era starka röster. Och tack till alla er som har lyssnat på låten. Vi som fattar kommer aldrig låta oss tystas ner. Istället fortsätter vi spela Fatta-låten och höjer volymen tills alla har fattat!

Du hittar Fatta-låten på Spotify och Youtube.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy