Fattas aktivister och styrelseledamöter.

Hyllningssång till samtyckeskämpen

I lördags och söndags, en vecka före Fattas sexårsdag, samlades över 40 aktivister i Stockholm under höstens kickoff för Fatta.

Men allting startade 2013. Utrustade med megafoner, ilska och en vilja att skapa förändring, tog samtyckeskämpar över Sveriges gator och torg och de skrek sig hesa för att folk skulle fatta. Fatta att det sexuella våldet måste få ett slut. Fatta att vi inte längre kunde ha en lag som byggde på förlegade föreställningar om övergrepp. Fatta att gränsen mellan sex och övergrepp går vid samtycke och att detta måste ges av lagen.   

Vrålen blev en kampanj, kampanjen en folkrörelse, och idag en av ideella krafter bärande förening. Fattas urkraft är sprungen ur ca 60 ideella samtyckeskämpar och en styrelse som alla är en del av kampen mot sexuellt våld och för samtycke, i lagstiftniing och praktik. Från starten 2013 har våra aktivister stått bakom Fattas tydliga krav; att allas rätt till sexuellt självbestämmande ska skyddas genom lag. 1 juli 2018 gav allt hårt arbete utdelning – Sverige fick äntligen en samtyckeslag. En lag som säger att allt annat än ett ja är ett nej!

Fatta är sina samtyckeskämpar.

Det är dessa kämpar som lägger otaliga timmar av sin fritid på att vi alla ska få en samtyckeskultur och ett samhälle fritt från sexuellt våld. Utan dem, inga ögonöppnande föreläsningar, inga insiktsfulla poddavsnitt, ingen tung Fatta-merch, inga peppiga sociala medier, ingen smooth webb, ingen vacker grafisk design, inga skarpa debattartiklar, inga festliga events. Utan dem, ingen samtyckeslag.

Vi ger aldrig upp. Vi är outröttliga i kampen mot sexuellt våld. Mot hot och hat har vi zero fucks to give. Vi är kärlek och vi är kamp.

Den här går ut till våra samtyckeskämpar!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy