Hjälp FATTA att sprida budskapet!

FATTA ÄR EN RÖRELSE  som drivs framåt av alla er som engagerar sig i kampen mot det sexuella våldet och för samtycke i lagstiftning och praktik. Alla vi som lyfter frågan i samtal i vardagen och vågar vara obekväma, alla som ifrågasätter och diskuterar på nätet, som stöttar, delar, gillar och sprider Fattas budskap.

Vi har samlat tio tips på hur en kan granska sig själv och reflektera över vad en kan göra för att delta i kampen, och vi har bett Hannah Gustafsson som är grafisk designer att göra en affisch med tipsen. Det blev tre olika varianter som alla finns att ladda ner för utskrift här (för A3-format). Nu ber vi er om hjälp med tre saker:

1.      Skriv ut och sprid affischen!

2.      Fatta drivs ideellt och därför har vi inte resurser att trycka upp affischen. Men vi letar efter ett tryckeri som vill sponsra oss och ta ställning för samtycke! Hör av er till info@fatta.nu

3.      Vi tycker det skulle vara så fint med en mängd olika kreativa uttryck av de tio tipsen, så om du är konstnärlig och vill designa en egen affisch så finns texten med tipsen längst ner. Skicka till oss eller använd hashtaggen #fatta10tips

KÄRLEK OCH KAMP,
FATTA

Fattas tio tips – Vad kan jag göra?
1. VAR SOCIALT OBEKVÄM
Låt inte sexistisk jargong och myter om våldtäkt passera för den goda stämningens skull. Markera, samtala och var en motvikt i din vardag.
2. PRATA OM GRÄNSER
Granska dig själv. Har du egna erfarenheter av gråzoner eller att gå över någons gräns? Hur skulle du agera om du fick veta att en vän begått ett sexuellt övergrepp? Denna diskussion är särskilt viktig om du identifierar dig som kille/man, då ditt kön är kraftigt överrepresenterat bland förövare. Vad finns det för syn och förväntningar hos dig själv, dina vänner och samhället i stort på killars sexualitet?
3. FRÅGA EN FEMINIST
Känner du dig osäker eller nyfiken på teori och analys? Hur ser verkligheten egentligen ut? Hur kan sexuellt våld förebyggas? Vad kan du göra? Varför förväntas killar vara mer kåta än tjejer? Är sexuellt våld mindre vanligt i samkönade relationer? Vad är egentligen en struktur? Ta hjälp av en feminist i din närhet!
4. GÅ TILL CHEFEN/REKTORN
Kräv att ledningen utformar en konkret handlingsplan mot sexuella trakasserier och sexuellt våld på ditt jobb/din skola (i skolan bör detta vara en del av den likabehandlingsplan som ska finnas enligt lag). Planen ska beskriva hur arbetsgivaren/skolan agerar när det blir känt att en anställd/elev utsatt en annan anställd/elev för sexuella trakasserier/sexuellt våld. Hur bemöts förövare respektive offer?
5. VÅGA FRÅGA, VÅGA LYSSNA
Misstänker du att någon i din närhet utsatts för ett sexuellt övergrepp? Våga fråga och våga ta emot berättelsen. Att lyssna och bekräfta är ett stöd som räcker långt. Misstänker du att någon i din närhet utsätter någon annan för sexuella övergrepp? Visa att du förstår vad som hänt och markera att det inte är okej.
6. ENGAGERA DIG
Gå med i en förening som arbetar feministiskt mot våld, till exempel en kvinnojour, tjejjour eller ungdomsjour.
7. ANMÄL SEXISTISK REKLAM
Anmäl reklam som spelar på och befäster våldtäktskulturen till Reklamombudsmannen.
8. VÄGRA VARDAGSRÄDSLA
Många tjejer upplever att deras liv och rörelsefrihet begränsas av oro och rädsla för att vara ute själv på kvällen. Många ringer efter skjuts, går med ett stresspåslag och 112 inslaget på mobilen, eller avstår från löprundan efter att det blivit mörkt. Samtidigt vet vi att de flesta våldtäkter sker inomhus av en bekant eller närstående. Vi vet att det är killar och män som är mest utsatta utomhus. Risken för att ta skada av att känna ständig stress och oro i det offentliga rummet är långt större än risken att som tjej utsättas för en överfallsvåldtäkt. Omgivningens omtanke och uppmaningar att vara försiktig kan befästa och öka oron och skapa skuldkänslor om det väl händer något. Vardagsrädslan är ett problem och en begränsning i sig. Var med och mota bort och utmana den! Vi måste flytta fokus från hur tjejer ska skydda sig (det vet vi redan allt för väl!) till hur killar inte ska våldta!
9. ANVÄND DIN PLATTFORM
Var med och förändra normer, sprid budskap och sätt fokus på förövaren i ditt eget forum. Använd din kompetens, vare sig det är att skriva, arrangera event, göra musik eller baka cupcakes.
10. SKÄNK PENGAR
Ge ett ekonomiskt bidrag till en verksamhet som arbetar mot sexuellt våld, till exempel med förebyggande, stödjande eller opinionsbildande arbete.

Ladda ner pdf – Fatta! Affisch1
Fatta! Affisch1

Ladda ner pdf – Fatta! Affisch2
Fatta! Affisch2

Ladda ner pdf – Fatta! Affisch3
Fatta! Affisch3

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy