FATTANU

Håll i er för nu blir det allvar!
Nu finns femte avsnittet av Full Patte av Bianca och Tiffany Kronlöf ute på www.svtflow.se (TRIGGERVARNING!) Det handlar om sexuellt våld, hur rättsväsendet inte fungerar och om att ansvaret bör läggas på förövaren.  FATTA tycker det är helt fantastiskt att frågan tas upp genom humor och det görs på ett helt underbart och briljant sätt. Vi vill peppa alla att kolla på avsnittet!
FATTA vill särskilt lyfta fram och förtydliga några saker i programet:
–          Vi som uppfostras som tjejer får lära oss att vara rädda i det offentliga rummet, och att till och med vara rädda för våra egna bröder. Ett av FATTAS tips på att lägga ansvaret där det hör hemma:
VÄGRA VARDAGSRÄDSLA:
Många tjejer upplever att deras liv och rörelsefrihet begränsas av oro och rädsla för att vara ute själv på kvällen. Många ringer efter skjuts, går med ett stresspåslag och 112 inslaget på mobilen, eller avstår från löprundan efter att det blivit mörkt. Samtidigt vet vi att de flesta våldtäkter sker inomhus av en bekant eller närstående. Vi vet att det är killar och män som är mest utsatta utomhus. Risken för att ta skada av att känna ständig stress och oro i det offentliga rummet är långt större än risken att som tjej utsättas för en överfallsvåldtäkt. Omgivningens omtanke och uppmaningar att vara försiktig kan befästa och öka oron och skapa skuldkänslor om det väl händer något. Vardagsrädslan är ett problem och en begränsning i sig. Var med och mota bort och utmana den! Vi måste flytta fokus från hur tjejer ska skydda sig (det vet vi redan allt för väl!) till hur killar inte ska våldta.
–          Det blir ofta dålig stämning när vi pratar om att nästan alla av de som anmäls för våldtäkt är män, om mäns ansvar som grupp, om gråzoner och om att det är dags att lägga ansvaret på förövarna. Kolla gärna extra noga på de delarna av avsnittet och reflektera. I avsnittet nämns att 98% av de som utövar sexuellt våld är män, någon sådan statistik finns dock inte. Däremot visar statistik från Brå att 98% av de som anmäls för våldtäkt är män. Det finns dock ingen anledning att tro att den siffran inte ligger nära den verkliga andelen förövare. Det viktiga är att fundera på varför det är såhär.
–          Bianca ger ett exempel där hon säger ” bara en av fem skulle orka driva det vidare till åtal”. Vi vill bara förtydliga att det inte är offren för ett brott som kan väcka åtal eller driva frågan,  utan de kan endast anmäla. Problemet, att alldeles för många fall läggs ner utan att gå till åtal, ligger hos polis och rättsväsende och det är dom som inte ”orkar”, inte “vågar” eller väljer att driva vidare dessa fall.
Så sätt er ner med era kompisar, snubbar, pappor, farmor, katten eller själva och kolla på genial humor om det skämt som vårt rättsväsende är när det gäller sexuellt våld! Skratten lär sätta sig i halsen. Ibland behövs det humor för att förstå allvaret med detta enorma problem. Det har Bianca och Tiffany lyckats med till 110%!
Kärleksbomb från #FATTANU till #Fullpatte!!!


fullpatte_5

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy