FATTA SAMTYCKE ÄR HÄR!

IDAG är inte en vanlig dag! För idag lanseras det senaste inom rörelsen –
FATTA SAMTYCKE!!
FATTA SAMTYCKE är ett treårigt projekt inom föreningen FATTA med finansiering av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) som utforskar och skapar samtyckeskultur. Utgångspunkten är att om samtycke ska funka i sexuella situationer, så behöver en grund av samtycke finnas i alla möten mellan människor.
Läs mer HÄR, läs pressmeddelandet från projektledarna och kolla in lanseringsfilmen här nedan.


 
Pressmeddelande lansering:
FATTA SKAPAR SAMTYCKESKULTUR
Om vi eftersträvar samtycke i alla relationer, kommer det sexuella våldet att minska. Det är dags att skapa en samtyckeskultur, menar FATTA, som idag (12 april) lanserar projektet FATTA SAMTYCKE.
-För att samtycke ska funka i sexuella situationer behövs en grund av samtycke i alla mellanmänskliga möten, säger Katarina Galic´ som tillsammans med Mario Runesson driver det nystartade projektet.
-Vi vill ta ett normkritiskt grepp på vad samtycke kan innebära. Det kan handla om relationen mellan vuxna och barn, majoritetsgrupper och minoritetsgrupper eller mellan stat och medborgare, säger Mario Runesson.
FATTA Samtycke är ett treårigt projekt som utforskar olika aspekter av ömsesidighet. Inför projektstarten anställdes Katarina Galic´ och Mario Runesson, vilket är ett stort steg för den ideella föreningen FATTA, som skaffade sin första lokal i samma veva. Historien om FATTA är ung och har gått i rasande tempo. Allt startade för snart tre år sedan som en kampanj mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Sedan dess har det rullat på i rask takt med musikvideos, uppvaktning av politiker, projektet FATTA MAN och kampanjer som  #jagavsägermig, #fattaskate och Fokus på förövaren. 2014 togs steget till att bilda en förening för aktivisterna.
-Det är viktigt att prata om hur våld och destruktiva maskulinitetsnormer hänger ihop, och vi kommer att fokusera på hur vi gör för att vända det. Att titta efter ömsesidighet i alla relationer ska gå som en röd tråd när vi tar fram metoder för skapandet av samtyckeskulturen, säger Mario Runesson.
Hur skapas en samtyckeskultur då? Tanken är att starta arbetsgrupper på sju orter i landet. Grupperna kommer att utforska, observera, diskutera och göra samtycke på olika sätt. De kommer att jobba självständigt med handledning och stöttning av projektledarna. Och så är byggandet av samtyckeskulturen igång. Snart på en ort nära dig.
-Vi lever i en kultur som uppvärderar övertalningsförmåga, samtidigt som alla är emot att något sker mot en persons vilja. Det är något skevt i det, menar Katarina Galic´.
Nyckelorden för arbetet är nyfikenhet, kreativitet och inte minst delaktighet. Delaktighet för FATTAs aktivister och nätverk förstås, men också, och kanske främst, för unga människor från norr till söder.
– Det här är inte ännu ett projekt som speglar en storstadsbos liv och normer. Våra närmaste projektdeltagare ska finnas runt om i landet. Från norr till söder, och från mindre samhällen till större städer, säger Mario Runesson och Katarina Galic´, som själva kommer från mindre orter.
Att prata om görandet av samtycke känns nytt och positivt. Det skapar en lust och nyfikenhet, snarare än skuld och rädsla. Så får vi med fler, resonerar projektledarna. Metoderna för utforskandet och skapandet av samtycke ska läggas ut på en digital plattform i samarbete med FATTA MAN. På så sätt har alla möjlighet att använda materialet.
FAKTARUTA
FATTA är en ideell medlemsförening för alla oavsett kön som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Nu startar FATTA SAMTYCKE, som ska utforska vad samtycke kan vara och skapa metoder för att sprida en kultur som genomsyras av ömsesidighet. Arbetet sker i mindre grupper som finns i norr till söder. Metoderna och dokumentation av processen läggs ut på en digital plattformFATTA SAMTYCKE finansieras av FATTA och MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. FATTA finns på www.fatta.nu, facebook, instagram och twitter.
 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy