FATTA & FATTA MAN I ALMEDALEN

Document1 (1)

Fatta och Fatta Man kommer att finnas på plats i Almedalen och medverka i följande samtal:
29 JUNI
”Från Don Draper till Håkan Hellström – om maskulinitet och om män som agenter för jämställdhet”
KL 10.00-11.15
TCO-Parken
Strandgatan 1, 621 57 Visby
Brist på jämställdhet påverkar både mäns och kvinnors möjligheter att forma sina liv. Vi diskuterar hur föreställningar om manlighet förändras och hur mäns engagemang i jämställdhetsarbetet utvecklas. Vi diskuterar hur föreställningar om manlighet förändras och hur mäns engagemang i jämställdhetsarbetet utvecklas.
Traditionella könsmönster gynnar män på många sätt. Generellt sett har män mer makt och högre lön än kvinnor. Men statistiken visar också att den traditionella mansrollen påverkar mäns och pojkars livsvillkor negativt och begränsar deras livsval.
Så sent som på 80-talet var det fortfarande vanligare att frågor som handlade om att inte begränsa människor beroende på kön kallades kvinnofrågor. Sedan dess har vi växlat över till att prata om jämställdhetsfrågor. Trots det är kvinnor klart överrepresenterade i jämställdhetsarbetet, och frågan om maskulinitet, hur män förväntas vara och hur detta kan förändras ligger en bra bit efter diskussionen om vilka förväntningar kvinnor tampas med på grund av sitt kön. Därför vill vi på seminariet sätta fokus på hur föreställningar om manlighet förändras och hur mäns engagemang i jämställdhetsarbetet kan utvecklas.
Medverkande:
Shahab Ahmadian, projektledare FATTA MAN
Stephan Mendel-Enk, journalist och författare. Ligger bakom ”Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet”.
Johan Bävman, fotograf, aktuell med projektet Swedish Dads, där han fotat föräldralediga pappor
Lars Jalmert, professor och maskulinitetsforskare
Ulrika Hagström, utredare, TCO
Eva Nordmark, ordförande, TCO
Sonja Schwarzenberger moderator, Projektledare för Arena Opinion
LÄNK TILL EVENTET: https://www.facebook.com/events/879065525482749/
________________________________________
30 JUNI
”Folkrörelser i framtiden”
KL 11.00-12.30
Biograf Biostaden Borgen Visby
Hästgatan 24, 621 56 Visby
Partisekreterare Carin Jämtin (S) och Anders Wallner (MP) samtalar med företrädare från folkrörelser om framtiden. Hur ser framtidens folkrörelser ut?
Samtalet inleds av Susanne Wallman-Lundåsen som är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och en av rapportförfattarna i Demokratiutredningen.
Panelsamtalet kommer att teckenspråkstolkas.
Övriga medverkande:
David Sundén, ordförande för Forum
Shahab Ahmadian, projektledare Fatta Man
My Malmeström Sobelius, generalsekreterare LSU
Mårten Wallberg, vice ordförande Naturskyddsföreningen

Moderator: Nina Wadensjö, kommunikationschef Socialdemokraterna

LÄNK TILL EVENTET: https://www.facebook.com/events/955693244470614/
________________________________________
30 JUNI
”Sexuallagstiftningen – olika instanser, gemensamma problem?”

KL 14.00-14.45

Solbergaskolan, Kung Magnus väg 4, 621 82 Visby

2014 anmäldes 19700 sexualbrott (BRÅ), och då är mörkertalet betydligt större. Ändå är det bara 16% som uppklaras. Vart ligger problemet? Varför anmäls så få brott? Varför är det ännu färre som klaras upp? 2015 skärptes Sveriges sexualbrottslagstiftning. Är det dags för en ytterligare skärpning?
Under detta samtal belyser vi sexualbrottslagen utifrån alla instanser. Vilka gemensamma problem möter advokater, poliser och stödorganisationer? Hur arbetar olika instanser med problemen? Vilket lagstöd skulle underlätta deras arbete och hur kan vi samarbeta för att minska mörkertalet och öka antalet uppklarade fall?
Deltagare:
Ida Östensson, grundare FATTA
Emma Blomdahl, grundare, Föreningen Tillsammans
Elina Linder, advokat, Advokatbyrån KLINT
Martin Marmgren, polis

Moderator:
Hedda Tingskog, Unga Feminister
LÄNK TILL EVENTET: https://www.facebook.com/events/704377049689713/
________________________________________

2 JULI
“Hur skapar vi mångfald och inkludering i samhället?”
KL 15.00-18.00
Joda Bar & Kök
Skeppsbron 24, 621 57 Visby
Sverige förändras konstant men alla får inte vara med och påverka utvecklingen på grund av begränsande normer i samhället, på arbetsmarknaden och hos individer. Hur kan vi göra för att skapa ett mångfaldigt och inkluderande samhälle tillsammans?
Mångfald är dagens verklighet trots det drar vi inte nytta av den mängd kompetenser och perspektiv som finns. Vi behöver förändra samtalet genom att låta fler perspektiv mötas. Tre timmar ägnas åt lärande samtal om mångfald och inkludering på tema samhället, arbetsmarknaden och individen. Det blir bordsdiskussioner där varje bordsvärd kommer att presentera ett unikt perspektiv på temat. Du som deltar är med och för samtalet vidare genom att besöka dom olika borden. Har du ett perspektiv eller en historia som saknas har du även möjlighet att äga frågan vid något av våra ”open tables”. Under #whyareyouhere2015 kommer historier att samlas redan innan eventet från de som inte kan vara på plats. Allt som sker under dagen kommer att dokumenteras med hjälp av hashtagen så att samtalet pågår innan, under och efter Almedalen.
Schema:
15:00 Hej och Välkomna
15:05 Svenska FN-förbundet inleder tema 1: mångfald och inkludering ur ett samhällsperspektiv
15:15 Bordssamtal 1
15:50 Diversity Group AB inleder tema 2: mångfald och inkludering ur ett arbetsmarknadsperspektiv
16:00 Bordssamtal 2
16:35 Sveriges Internationella Talanger inleder tema 3: mångfald och inkludering ur ett individperspektiv
16:45 Bordssamtal 3
17:15 -18:00 Mingel med tilltugg
Bordsvärdar: Liselotte Andersson. E.ON SE , Filip Joelsson- Miljöpartiet de gröna, Charlotte Signahl, Tanvir Mansur- Abf Stockholm, Victoria Öjefors Quinn Synskadades Riksförbund, Anna Karlsson- reVamp AB , AnnMarie Palm- Relationista Pär Larshans – Ragn-Sells, Michael Österlund- Sveriges Radio, Ekot, Kicki Blom VVS Företagen , Marcus Petersson RFSL GotlandSofi Folkesson, Shahab Ahmadian, (reserv Elsa Levinson) FATTA, Pär Karlsson, Saco, Elin Vestberg IM Stockholm – Individuell Människohjälp, Paula Lejonkula, praktikum.se. Rodrigo Garay Working for Change. Petra Frank, DOCH, Dans och Cirkushögskolan/School of Dance and Circus, Marcus Lind, Folklabbet Fler medverkande tillkommer.
LÄNK TILL EVENTET: https://www.facebook.com/events/1520447924842524/

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy