#FATTA – en kampanj av Crossing Boarders och Femtastic

Vill du bidra till en låt som kommer få folk att sjunga, tänka till, fatta och skapa en debatt kring normer och föreställningar om sex som ger avtryck i våra rättsalar och domstolar? Gå in på www.crossingboarders.se/fatta och skriv ner din berättelse. Du som skriver är anonym, ingen kan se vart berättelsen kommer ifrån.
Bakgrund
Tre killar i 18-årsåldern som stod åtalade misstänkta för våldtäkt friades den 14 maj av Umeå tingsrätt. Detta var droppen för Femtastic och Crossing Boarders som nu har gått samman i en kampanj vid namn “FATTA”. Kampanjen kommer att resultera i en låt av hiphop- och reggaeartisterna Cleo och Syster Sol, producerad av Embee (Looptroop Rockers).
År 2012 anmäldes 6 203 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt. 98 % av de som anmäls för våldtäkt är män. Brottsförebyggande rådet räknar med att så lite som 10-20 procent av alla sexualbrott i Sverige polisanmäls.
Aktion
Femtastic och Crossing Boarders ska genom kampanjen “FATTA” samla in människors berättelser om sex som inte skett på deras egna villkor. Kampanjen har två syften. Det första är att få människor att fundera över och fatta att sex handlar om samtycke. Det andra är att få politiker att fatta beslut och lagstifta så att ingen som våldtar går fri.
– “Någonting har gått snett i samhället kring hur vi ser på sex och rätten till sin egen kropp. Detta avspeglar sig även i lagstiftningen gällande våldtäkt. Vi vill att alla ska skicka in sina upplevelser till oss som kommer att ligga till grund för en låt som ifrågasätter detta.”, säger Ida Östensson grundare av Crossing Boarders.
Genom musik kan slagkraftiga budskap nå dem som inte tar sig igenom debattartiklar eller har en vardag fylld av ekot. Inom hiphopen är det män som har stått för berättelserna och myter om ”Bitches and hoes” har präglat unga människors syn på kvinnor och sex. Nu anser initiativtagarna att det är dags att lyfta andra berättelser och krossa myterna.
– “Jag vill göra låten för att berätta om saker jag själv varit med om som än i dag bidrar till ett konstigt förhållande till min kropp och mitt sexliv. Det tog lång tid innan jag förstod var mina gränser fanns och jag vet att många delar mina erfarenheter. Jag tror att vi måste prata om saker som vi upplevt och på så sätt fatta och sätta gränser tillsammans.”, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.
Vill du bidra till en låt som kommer få folk att sjunga med, tänka till, fatta och skapa en debatt kring normer och föreställningar om sex som ger avtryck i våra rättsalar och domstolar? Gå in på crossingboarders.se/fatta och skriv! Alla som skickar in sina berättelser är anonyma.
Kontakt
Ida Östensson
Grundare Crossing Boarders
ida@crossingboarders.se
070 544 07 98
Vanessa Marko
Grundare Femtastic
info@femtastic.se
076 321 66 37

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy