FATTA: 100 tatueringar för samtycke!

Pressmeddelande 2014-05-19
100 tatueringar för samtycke!
Under gårdagen florerade det ett hundratal bilder på människor som tatuerat sig. Alla på temat Fatta – mot sexuellt våld och för samtycke. För er som trodde att alla helt plötsligt fått fnatt på tatueringar kan vi berätta att det tyvärr är fel. Det var en del av Fatta-rörelsens enträgna arbete för att sätta fokus på det sexuella våldet. Kampanjen som går under #Fattatattoo kraftsamlar inför valet genom att knyta till sig lokala och nationella profiler som tar ställning, synliggör problemet och bjuder in till diskussion och samtal. Med tatueringarna fanns en lista på konkreta exempel på hur en kan agera för att förebygga och motverka sexuella övergrepp och våldtäkt
För snart ett år sedan, den 20 maj 2013, träffades Fatta-rörelsens initiativtagare i Stockholm för att de fått nog. De bestämde sig för att agera mot sexuellt våld och för samtycke. Nu, ett år senare har ingen kunnat missa Fatta-rörelsens höga röster, skarpa argument, innovativa idéer inom PR och kommunikation men framförallt det starka engagemanget. Det senaste greppet för att sätta fokus på det sexuella våldet är #Fattatattoo.
Idén till Fatta-tattoo föddes den 8 mars då Bläckbyrån Wga lade ut en bild på instagram med Fatta-loggan, kvinnomärket och andra passande bilder på temat jämställdhet. All vinst den dagen tillföll Fatta-rörelsen.
–       När jag såg bilderna från Bläckbyrån Wga kom jag på idén att vi borde göra gnuggisar och sälja i vår shop! Så jag frågade tjejerna på Bläckbyrån Wga om de inte kunde göra fler bilder på vårt tema och dagen efter kom två A4:an fyllda med fantastisk konst! Efter det började vi klura på hur vi skulle kunna göra mer än att bara sälja gnuggisarna, säger Elsa Levinson, fatta-aktivist.
Och mer blev det. Fatta sökte upp 100 människor, med olika nätverk, inom olika fält som når ut till olika människor. Ministrar, MMA-proffs, skådespelare, graffitimålare, aktivister, bloggare, artister, skateboardåkare, tv-profiler, organisationsföreträdare, serietecknare, modeller, författare och mycket mer.  Efter det började vi klura på hur vi skulle kunna nåder på vårt tema och dagen efter kom två a4:an fyllda med fantastisk konst!
–       Det har varit en fantastisk uppslutning! Bara på instagram har över 160 bilder lagts upp under #Fattatattoo. Det är detta som är framgångsfaktorn med Fatta, att det är en rörelse där tiotusentals personer engagerar sig på olika sätt, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders och Fatta-rörelsen.
Det fanns såklart en tvist med hela kampanjen. Fatta uppmanade alla att hitta den tatuering som var äkta bland alla gnuggisar. Och folket nosade fort rätt. Runt 400 personer gissade rätt och en av dessa kommer lottas ut och få ett kit med fattasmycke, fattapåse och ett gäng gnuggisar.
Så vem var då den som har tagit det livslånga beslutet att tatuera in Fatta på sin kropp på riktigt? En skateboardåkande 33 årig lokalprofil från Umeå.
–       Jag fick frågan av Ida Östensson om jag ville vara med i kampanjen. Självklart ville jag stötta denna viktiga fråga och sa till Ida att jag lätt kunde göra en riktig tatuering. Ida tog mig på orden, Red Dragon Tattoo i Umeå ställde upp gratis och tre dagar senare sattes nålen i min hud, säger Pramono Salmonsson.
PR-kampanjer likt detta kan lätt uppfattas plojiga. Men för att motverka detta så har Fatta skickat med tio viktiga punkter till alla medverkande.
–       Det viktigaste av allt är att alla börjar granska sig själv. Vi köper inte att någon lägger upp en bild med en gnuggis utan att granska sig själv och reflektera över vad ens egen del i detta är och hur en på andra sätt aktivt kan delta i kampen mot det sexuella våldet och för samtycke, därför skickade vi med 10 tips till varje person, säger Östensson.
Snart kommer Fatta-gnuggisar finnas på fatta.nu/shop för alla som vill visa att de också tar ställning för samtycke.
Här är Fattas 10 tips:
Vad kan jag göra?
FATTA/AGERA
1. VAR SOCIALT OBEKVÄM
Låt inte sexistisk jargong och myter om våldtäkt passera för den goda stämningens skull. Markera, samtala och var en motvikt i din vardag.
2. PRATA OM GRÄNSER
Granska dig själv. Har du egna erfarenheter av gråzoner eller att gå över någons gräns? Hur skulle du agera om du fick veta att en vän begått ett sexuellt övergrepp? Denna diskussion är särskilt viktig om du identifierar dig som kille/man, då ditt kön är kraftigt överrepresenterat bland förövare. Vad finns det för syn och förväntningar hos dig själv, dina vänner och samhället i stort på killars sexualitet?
3. FRÅGA EN FEMINIST
Känner du dig osäker eller nyfiken på teori och analys? Hur ser verkligheten egentligen ut? Hur kan sexuellt våld förebyggas? Vad kan du göra? Varför förväntas killar vara mer kåta än tjejer? Är sexuellt våld mindre vanligt i samkönade relationer? Vad är egentligen en struktur? Ta hjälp en feminist i din närhet!
4. GÅ TILL CHEFEN/REKTORN
Kräv att ledningen utformar en konkret handlingsplan mot sexuella trakasserier och sexuellt våld på ditt jobb/din skola (i skolan bör detta vara en del av den likabehandlingsplan som ska finnas enligt lag). Planen ska beskriva hur arbetsgivaren/skolan agerar när det blir känt att en anställd/elev utsatt en annan anställd/elev för sexuella trakasserier/sexuellt våld. Hur bemöts förövare respektive offer?
5. VÅGA FRÅGA, VÅGA LYSSNA
Misstänker du att någon i din närhet utsatts för ett sexuellt övergrepp? Våga fråga och våga ta emot berättelsen. Att lyssna och bekräfta är ett stöd som räcker långt. Misstänker du att någon i din närhet utsätter någon annan för sexuella övergrepp? Visa att du förstår vad som hänt och markera att det inte är okej.
6. ENGAGERA DIG
Gå med i en förening som arbetar feministiskt mot våld, till exempel en kvinnojour, tjejjour eller ungdomsjour.
7. ANMÄL SEXISTISK REKLAM
Anmäl reklam som spelar på och befäster våldtäktskulturen till Reklamombudsmannen.
8. VÄGRA VARDAGSRÄDSLA
Många tjejer upplever att deras liv och rörelsefrihet begränsas av oro och rädsla för att vara ute själv på kvällen. Många ringer efter skjuts, går med ett stresspåslag och 112 inslaget på mobilen, eller avstår från löprundan efter att det blivit mörkt. Samtidigt vet vi att de flesta våldtäkter sker inomhus av en bekant eller närstående. Vi vet att det är killar och män som är mest utsatta utomhus. Risken för att ta skada av att känna ständig stress och oro i det offentliga rummet är långt större än risken att som tjej utsättas för en överfallsvåldtäkt. Omgivningens omtanke och uppmaningar att vara försiktig kan befästa och öka oron och skapa skuldkänslor om det väl händer något. Vardagsrädslan är ett problem och en begränsning i sig. Var med och mota bort och utmana den! Vi måste flytta fokus från hur tjejer ska skydda sig (det vet vi redan allt för väl!) till hur killar inte ska våldta!
9. ANVÄND DIN PLATTFORM
Var med och förändra normer, sprid budskap och sätt fokus på förövaren i ditt eget forum. Använd din kompetens, vare sig det är att skriva, arrangera event, göra musik eller baka cupcakes.
10. SKÄNK PENGAR
Ge ett ekonomiskt bidrag till en verksamhet som arbetar mot sexuellt våld, till exempel med förebyggande, stödjande eller opinionsbildande arbete.
pramono_fattatattooPramono Salmonsson med den äkta tatueringen.
Skärmavbild 2014-05-19 kl. 10.41.36
Kollage med ett urval av bilder från profilerna som deltagit i kampanjen.
fatta_10tips
 Fattas 10 tips
 
Kontaktperson:
Ida Östensson
070 544 07 98
ida@crossingboarders.se
Fatta på internet:
www.fatta.nu
www.instagram.com/fattanu
www.twitter.com/fattanu
www.facebook.com/fatta.nu
 
 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy