Mun i en pratbubbla, ovanför en annan pratbubbla

Citat från tidigare deltagare

Vad tycker de som testat era metoder och vad har de tagit med sig?

Några citat från våra deltagare:

Jag hade knappt hört talas om samtycke innan och förstod absolut inte innebörden av det. Jag har bland annat lärt mig att det är okej att säga nej till saker jag inte vill göra, att checka av andras signaler (eller fråga) för att se om deras ja verkligen är ett ja, och att bara för att en sagt ja till en sak, betyder det inte att en sagt ja till allt eller att en inte kan ändra sig. Det är alltid okej att ändra sig och det måste vi bli mer uppmärksamma på.

Övningarna är otroligt givande och får en att tänka över saker som en vanligtvis inte gör. Flera fenomen som är väldigt närvarande i många människors liv, men som inte många reflekterar över, tas upp och ifrågasätts. Detta är väldigt viktigt för att människor ska inse att det faktiskt kan finnas förändringar som de vill se eller åstadkomma i sin vardag. 

Jag känner att jag lyssnar in andra människor mer i situationer där jag tidigare troligen mer utgått från mina egna känslor och vad jag tycker är rätt eller bäst. Jag känner dock även att jag också lyssnar mer på mig själv i situationer där jag inte tycker att något är ok eller där min integritet kränks.

Jag har börjat fråga innan jag ger en annan människa en kram, något som jag tidigare bara tagit för givet. Jag är också mer lyhörd och uppmärksam på min omgivning , har lättare att ta ett nej och har börjat prata om samtycke, personliga gränser osv med mina syskonbarn.

Det har fått mig att reflektera mer över hur jag söker samtycke och försäkrar mig om att jag tolkat rätt. Framförallt påverkat hur jag ser på passivitet och gett mig verktyg att hantera andras passivitet bättre. Jag har även fått öva på att säga och ta emot nej.

Jag är mer uppmärksam nu. Jag förstår att jag har mycket att lära. ”I’m a work in progress”.

Alla borde göra det för en lär sig så mycket om sig själv och sina egna beteenden som hjälper en att dels sätta gränser för sin egen skull, men också att bli en bättre och mer lyhörd & respektfull medmänniska.

Det är ett fantastiskt sätt att utforska sig själv, sina relationer och samtycke. Det är också ett sätt att bidra till en folkrörelse/samhällsförändring!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy