5 myter om samtycke

Idag är det källkritikens dag. Dagen till ära passar Fatta på att slå hål på de vanligaste myterna om samtycke och den nya lagen.
1. Samtyckeslagen kräver kontrakt innan sex

Många har uttryckt oro över att det behövs ett påskrivet kontrakt för att ha sex nu när samtyckeslagen är på plats. Det tillbakavisar Fatta.
– Det är inte fråga om ett fysiskt kontrakt, utan att alla parter deltar frivilligt. Det handlar om att försäkra sig att den en vill ha sex med också vill ha sex med en – vilket ju faktiskt kan tyckas självklart. Samtyckeslagen medför att lagen motsvarar verkligheten, nämligen att samtycket är vad som skiljer sex från övergrepp, säger Olivia Björklund Dahlgren, ordförande för Fatta.
2. Samtyckeslagen gör ingen skillnad i praktiken
Många kritiker menade att den nya lagen inte skulle göra någon faktisk skillnad. Men faktum är att vi redan ser att den haft stor inverkan på hur domstolar dömer. Flera personer har kunnat dömas med den nya lagen – just på grund av att de inte försäkrat sig om att samtycke funnits. Lagen fungerar också normerande i och med att vi pratar mer om samtycke och vad det innebär idag.
3. Har någon samtyckt till en sak är det ett samtycke till allt
Nej! Att någon följer med dig hem från krogen innebär inte att den personen samtyckt till sex. Att en person hånglar med dig betyder inte att det automatiskt kommer leda vidare till andra saker. Det är viktigt att checka av så att alla är med. Ta inget för givet, fråga!
4. Det är svårt att veta om det finns samtycke
Att förstå om någon ger samtycke till något behöver inte vara svårt. Läs av personens handlingar och ord. Är du osäker, fråga! Det är inte alltid en känner att en vågar eller kan säga nej, därför är det viktigt att läsa av alla signaler.
5. Har en fått samtycke en gång, behöver en inte fråga igen
Att en person samtyckt till en sexuell handling betyder inte att den nödvändigtvis vill eller kommer göra det igen. Se alltid till att samtycke finns i en sexuell situation, oavsett om det är någon du är i en relation med eller har träffat ute på krogen. Samtycke är en färskvara som inte kan förutbestämmas.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy