Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.
Organisationen grundades den 9 september 2013 då tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska friades av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna Femtastic och Make Equal som gick samman och bestämde sig för att agera. Resultatet blev Fatta.
Det började med en insamling av 150 anonyma berättelser om sexuella övergrepp. Berättelserna blev grunden för låten Fatta av och med Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo och Nasteho Osman. Det tillsammans med en debattartikel skriven av initiativtagarna var Fattas startskott.
Idag utgörs Fattas verksamhet av en styrelse på tio styrelseledamöter och närmare 40 ideellt engagerade aktivister. Läs våra stadgar här.

Demet Ergun
Ordförande

Sofia Rohdin
Vice ordförande

Petter Gustafsson
Kassör

Cindy Falquet
Ledamot

Sarah Olofsson
Ledamot

Frida Bartonek
Ledamot

Cecilia Sharma
Ledamot

Anna Lundgren
Ledamot

Tequila Wikinghielm
Ledamot

Lisa Reinolf
Ledamot
Att kliva in i 2021 och mötas av att regeringen fattar och en ny läroplan röstats igenom är inte bara historiskt men visar kraften i Fatta. Det hade aldrig hänt om det inte var för alla er, alla aktivister, medkämpar, ambassadörer och styrelsemedlemmar genom åren.
– Fattas ordförande, Demet Ergun
Vårt mål
Den första juli 2018 fick Sverige en samtyckeslag. Det är en modernisering av sexualbrottslagstiftningen som gör det tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet. En lag som Fatta sedan starten har arbetat hårt för.
LÄS: 5 sätt Fatta drev igenom samtyckeslagen
Men vi slutar inte där. För att lagen ska få effekt krävs det att alla fattar vad samtycke är och vad det innebär att praktisera samtycke i vardagen. Det behövs en samtyckeskultur.
Fatta arbetar på flera olika sätt för denna samhällsförändring. Bland annat lobbar vi för en sex- och samtyckesundervisning i skolan och för att rättsväsendet ska ha relevant kunskap om vad samtycke innebär, samt att bryta tystnadskulturen på arbetsplatser.
Stötta vårt arbete!