Pressmeddelande: TVÅ MILJONER KRONOR FÖR ATT FÅ MÄN ATT FATTA

TVÅ MILJONER KRONOR FÖR ATT FÅ MÄN ATT FATTA
Organisationerna Män för Jämställdhet, Crossing Boarders och Femtastic tar den framgångsrika FATTA-kampanjen vidare till ett projekt under namnet FATTA MAN. Med ett stöd på nära två miljoner kronor från Arvsfonden ska FATTA MAN få killar och män att reflektera kring och bli intresserade av frågor om sexuellt våld. Syftet är att killar och män ska fatta, ta ansvar och vilja vara del av den positiva förändringen inom området.
Crossing Boarders och Femtastic startade FATTA-kampanjen under våren 2013. Kampanjen har fått en enorm medial, kulturell och politisk genomslagskraft både i Sverige och i övriga världen.
FATTA startade i och med en friande dom i Umeå i maj 2013, den så kallade ”flaskvåldtäkten”. Initiativtagarna började med att samla in anonyma berättelser om sex som inte skett på egna villkor. De över 100 berättelser som kom in tolkades till en låt av artisterna Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo och Nasteho Osman. Låten med en tillhörande musikvideo och en debattartikel släpptes i september 2013 som startskott för kampanjen.
FATTA- kampanjen grundar sig i två krav: att få till en samtyckeslag samt att tillsätta mer resurser till främjande och förebyggande arbete mot destruktiva normer som leder till sexuellt våld. Arbetet med att påverka politikerna för en samtyckeslag har varit mycket framgångsrikt. För bara en månad sedan samlades runt 5000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera mot sexuellt våld och för samtycke. Samtliga partier har fattat att den nuvarande lagstiftningen är bristfällig och justitieutskottet gick i tisdags ut med att sexualbrottslagstiftningen ska utredas.
–       Det främjande och förebyggande arbetet är idag väldigt fokuserat på att lära tjejer att säga nej och sätta gränser. För att komma åt problematiken med det sexuella våldet måste vi även jobba med destruktiva maskulinitetsnormer och få killar att ta ansvar för frågan, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders.
Unga män är överrepresenterade bland sexualbrottsförövare. Enligt Brottsförebyggande rådet är 98% av förövarna män, i de runt 6000 våldtäkter som begås mot personer över 18 år som anmäls varje år. Mer än hälften av dem är unga män mellan 15-29 år. Ungdomsstyrelsen menar att sexualbrotten på många sätt är sammankopplade med sociala förväntningar och de könsnormer som finns för tjejer och killar. Idag saknas ett offentligt samtal som syftar till att förebygga killars utövande av sexuellt våld. Därför går Femtastic och Crossing Boarders ihop med organisationen Män för jämställdhet, som är experter på maskulinitetsnormer.
–       Utan killar och mäns ansvar och delaktighet kommer problematiken aldrig förändras. Vi ska utveckla och sprida metoder som bidrar till att detta sker, i forum där unga män finns, berättar Anna Lindqvist, Män för Jämställdhet.
FATTA MAN ska engagera killar och öka medvetenheten om kopplingen mellan normer för maskulinitet och sexuellt våld – utifrån killars egna upplevelser. Projektet ska jobba med kultur, musik och opinionsbildning som verktyg för att på nya sätt närma sig ett tabubelagt ämne.
–       Vi vill nå killar som kanske aldrig vågat prata om de här sakerna förut, och inte reflekterat över sin egen roll kopplat till sexuellt våld tidigare. Vi kommer göra det genom att jobba med manliga förebilder inom kultur, musik och politik, säger Vanessa Marko, grundare av kollektivet Femtastic.
Med stöd från Arvsfonden inleder FATTA nu processen med att rekrytera projektledare och dra igång satsningen FATTA MAN.
 
KONTAKT
Anna Lindqvist
Män för Jämställdhet
Anna.lindqvist@mfj.se
070 521 80 54
Ida Östensson
Crossing Boarders
ida@crossingboarders.se
070 544 07 98
Vanessa Marko
vanessa@femtastic.se
076 321 66 37
LÄNKAR
Pressklipp FATTA: http://fatta.nu/category/pressklipp/
FATTA i Al Jazeera: http://stream.aljazeera.com/story/201401201745-0023402
FATTA musikvideo: http://youtu.be/mOaa3QTSfCU
Skärmavbild 2014-02-20 kl. 16.33.27
 
 
 
 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om Fattas integritetspolicy