Om FATTA!

About Fatta – in English

Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Vi arbetar med kultur och politik som verktyg, och föreläser, arrangerar events, skriver debattartiklar och producerar en podcast. Fatta ställer tydliga krav samtidigt som vi erbjuder konkreta lösningar. Bli medlem här.

Den nya lagen
Den första juli fick Sverige en samtyckeslag. En lag som säger att allt annat än ett ja är ett nej. Fatta har sedan starten arbetat aktivt för att den skall bli verklighet.

Samtyckeskultur
Att samtycke finns i lagen är ett stort steg, men arbetet mot sexuellt våld är inte klart förrän vi har en samtyckeskultur. Det innebär en kultur och ett samhälle där frivillighet är grunden för mellanmänskliga relationer. Ett samhälle som genomsyras av frivillighet, ömsesidighet och respekt. För att lagen ska få effekt krävs det att alla fattar vad samtycke är och vad det innebär att praktisera samtycke i vardagen.

Fatta arbetar på flera olika sätt för denna samhällsförändring. Bland annat lobbar vi för en sex- och samtyckesundervisning i skolan och att rättsväsendet ska ha relevant kunskap om vad samtycke innebär.

Samtycke utgör gränsen mellan sex och övergrepp. Sex är ett samspel som bygger på respekt och ömsesidighet, där samtycke ska vara en självklarhet. Därför fortsätter vi vårt arbete mot sexuellt våld och för samtycke i praktiken.

Bakgrund
Fatta startades 9 september 2013 då tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska friades av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna Femtastic och Make Equal som gick samman och bestämde sig för att agera, resultatet blev FATTA!.

Det började med en insamling av 150 anonyma berättelser om sexuella övergrepp. Berättelserna blev grunden för låten och museikvideon Fatta av och med Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo och Nasteho Osman. Det tillsammans med en debattartikel skriven av initiativtagarna var Fattas startskott. Sedan starten har även Johanna N tillverkat Fatta-smycket, där alla intäkter går till Fatta.