#FATTASKATE

#FATTASKATE del 3.

TACK alla skateboardåkare som deltog i ‪#‎FATTASKATE‬ – kampanjen! Vi är så glada över allt engagemang!

Alla ni som inte hann bli en av de 100 som anmälde sig och därför inte fick en fatta-griptape skickad till er – Ni behöver inte vara ledsna! Ni kan vara med ändå! Spraymallen finns gratis att ladda ner på www.fatta.nu/fattaskate och är bara för er att ladda ner, skriva ut, skära ut och spraya på din bräda! Vi säljer även Fattabrädor tillsammans med Peoma (designad av Sofie Nilsson) som finns i shoppen på hemsidan.

Tack Moyo Streetwear Umeå för att ni sponsrade med 100 stycken griptapes! Tack Martin Ander för spraymallen! Tack John Lind & Johan Forsberg för spons för alla utskrifter på hur skateboardåkare kan agera mot sexuellt våld i vardagen. Tack Sveriges Skateboardtidning Giftorm för att ni gjorde ett fett reportage om kampanjen och spred budskapet i senaste numret! Tack Tacky Sverige för alla era delningar om kampanjen!! (läs här:http://www.tacky.se/skateboard/article/?id=137189, härhttp://www.tacky.se/skateboard/article/?id=133424 och härhttp://www.tacky.se/skateboard/article/?id=132821).

Men framförallt – Tack Pramono Olof Valentin Salmonsson för att du projektlett hela kampanjen!!

OBS GÖR FÖLJANDE PÅ FATTAs Facebook och inte i detta kommentarsfält/på denna bild: Tagga alla skateboardåkare som borde spraya sin bräda, tagga (i kommentarsfältet) alla föreningar som borde skriva ut mallen och erbjuda alla besökare att bli en del av rörelsen, tagga alla skatebutiker o dyl som borde sälja brädan. OCH ni som är med på bilden. Tagga er själva på bilden!

#FATTASKATE ‪#‎FATTAMAN‬ ‪#‎SKATAREFÖRSAMTYCKE‬

fattaskate2

#FATTASKATE Del 2.

Pressmeddelande 2014-09-22

Skateboardåkare för samtycke!
Under dagen florerar det ett hundratal bilder på skateboardåkare som tagit ställning. Alla på temat Fatta – mot sexuellt våld och för samtycke.Kampanjen som går under #Fattaskate är en del av Fatta-rörelsens enträgna arbete för att sätta fokus på det sexuella våldet. Fatta har tidigare gjort liknande kampanjer som #Fattatattoo där de knöt till sig lokala och nationella profiler som tog ställning. Denna gång riktar sig rörelsen till skateboardkulturen. 100 skateboardprofiler från hela landet medverkar genom att posta en bild på sig själv med #FATTA skrivet över skateboarden.

För lite över ett år sedan, den 9 september 2013, träffades Fatta-rörelsens initiativtagare i Stockholm för att de fått nog. De bestämde sig för att agera mot sexuellt våld och för samtycke. Nu, ett år senare har ingen kunnat missa Fatta-rörelsens höga röster, skarpa argument, innovativa idéer inom PR och kommunikation men framförallt det starka engagemanget. Det senaste greppet för att sätta fokus på det sexuella våldet är #Fattaskate. Idén till Fattaskate föddes då Pramono Salmonsson, personen som hade den äkta Fatta- tatueringen i #Fattatattoo, kände att han ville göra något inom den kultur han själv var aktiv inom, skateboardkulturen.
–       Vi gick ut med detta genom våra egna kanaler och på väldigt kort tid hade 100 skateboardåkare anmält sig. Det känns grymt bra att Fattas budskap kan komma in även i skateboardkulturen. Samtal om sexuellt våld och samtycke behövs överallt, säger Pramono Salmonsson.

Crossing Boarders, en av organisationerna som ligger bakom Fatta, har även rötter inom skateboardkulturen då dess grundare Ida Östensson under 8 har år jobbat med jämställdhet i skateboardscenen där hon bland annat startat nationella No limit skate och lokala You Skate Girl.
–       Musikvärlden är inkopplad i Fatta genom den andra organisationen som grundade Fatta, kollektivet Femtastic. Under årets Kingsizegala fick vi ta emot pris som ”Årets original” och vi har många artister som stöttar oss och skapar låtar på temat ”Fatta”. Därför känns det självklart för oss att nu även koppla in skateboardkulturen där jag och Crossing Boarders har vår bakgrund, säger Ida Östensson.

PR-kampanjer likt detta kan lätt uppfattas plojiga. Men för att motverka detta så har Fatta skickat med tio viktiga punkter till alla medverkande.
–       Det viktigaste av allt är att alla börjar granska sig själv. Vi köper inte att någon lägger upp en bild med en Fattaskate utan att granska sig själv och reflektera över vad ens egen del i detta är och hur en på andra sätt aktivt kan delta i kampen mot det sexuella våldet och för samtycke, därför skickade vi med 10 tips till varje person hur den kan agera mot sexuellt våld, säger Östensson.

De som vill medverka kan ladda ner stencil-mallen på fatta.nu/shop och själv spraya på brädan.

Fatta släpper även en FATTA-skateboard tillsammans med Peoma.se och designern och skateboardåkaren Sofie Nilsson som även den finns i shoppen.

Ladda ner stencilmallen HÄR: fatta_stansmall_vector_A3
K
öp skateboarden här: http://www.peoma.se/index.php/sv/produkt/18

Bildtext: Ida Östensson med en #fattaskate.
Bildtext: Ida Östensson med en #fattaskate.

Kontakt: Ida Östensson
070 544 07 98
ida@crossingboarders.se
www.fatta.nu __________________________________________________________________________ FATTA SLÄPPER SKATEBOARDS! Del 1 av #FATTASKATE Fatta släpptes för snart ett år sedan som en kampanj som organisationerna Crossing Boarders och Femtastic drog igång efter en friande dom i Umeå i maj 2013. Snabbt valde vi att samla in berättelser som skulle ligga till grund för en låt med tillhörande musikvideo samt en debattartikel. Vi ställde två tydliga krav som vi fortfarande jobbar för. Femtastic är ett kollektiv för kvinnor inom urban kultur. De verkar för strukturell förändring av en mansdominerad musik- och kulturbransch och Crossing arbetar för att utvecklingen mot ett jämställt och mer inkluderande samhälle ska gå snabbare. De är en katalysator som lyssnar in orättvisor för att med hjälp av inspiration och metoder skapa förändring. Men många kanske undrat varför Boarders stavas med ett A. Det är en ordvits som anspelar på att korsa gränser men pekar också på att stiftelsen kommer från skateboardkulturen i grunden. Fattas ena initiativtagare Ida Östensson är grundare av stiftelsen och har under 8 år jobbat med jämställdhet i skateboardscenen där hon bland annat startat No limit skate och You skate girl. Musikvärlden är inkopplad i Fatta. Under årets Kingsizegala fick vi ta emot pris som ”Årets original” och vi har många artister som stöttar oss och skapar låtar på temat ”Fatta”. Därför känns det självklart för oss att nu även koppla in skateboardkulturen där den ena grundarorganisationen har sin bakgrund. I vår kampanj #fattatattoo var en av tatueringarna äkta. Det var en skateboardåkare från Umeå vid namn Pramono Salmonson. Han ville göra något mer och gick ihop med Ida Östensson och släpper nu #fattaskate som kommer i två delar. Den första släpps idag och är ett samarbete med skateshopen Peoma och skateboardåkaren och designern Sofie Nilsson i form av en Skateboard med fattadesign! Allt överskott går till FATTA-rörelsen. Brädorna är i limited edition så det är först till kvarn! http://www.peoma.se/index.php/sv/produkt/18 Nästa del av #fattaskate släpps den 22 september. Håll ögonen öppna.
peoma

1 tanke kring ”#FATTASKATE

  1. Pingback: F A T T A ! |

Kommentarer inaktiverade.