Sök till våra samtyckesgrupper

Gå med i en samtyckesgrupp!

Vill du engagera dig mot sexuellt våld? Vill du vara med och skapa en samtyckeskultur? Nu har du chansen att vara med i en samtyckesgrupp!

Vadå samtyckesgrupp?

Vi tror att samtycke behövs i alla möten mellan människor och i en mängd situationer. Samtycke handlar inte bara om sex, utan om allt som sker i relationer. För att skapa en kultur som bygger på samtycke, behöver vi förstå och lära oss mer om hur det kan göras i olika sammanhang. Därför har vi startat grupper, med 5-12 personer, med uppdrag att utforska hur samtycke kan göras på olika sätt.

Hur går det till?

Gruppen får utmaningar och övningar som berör samtycke på olika sätt. Det kan vara att observera en hockeymatch, diskutera en film eller artikel, prata om hur det var att gå på högstadiet eller ta reda på hur mycket kommunpolitiker lyssnar på sina medborgare. Kort sagt, alla relationer där ömsesidighet kan vara viktigt.

Gruppen får också själva hitta på aktiviteter och utmaningar att arbeta med om de har egna idéer och önskemål. Under arbetet får gruppen stöd av Katarina och Mario på Fatta Samtycke. De finns ett mejl eller telefonsamtal bort för att bolla idéer och handleda.

I varje grupp finns två ledare som varannan månad åker på helgträffar. På helgträffarna samlas gruppledarna och Mario och Katarina för att samla allas erfarenheter och skapa nya övningar till kommande månad. De workshops och föreläsningar som ges där filmas och visas för övriga deltagare.

I arbetets slutfas ska all erfarenhet och kunskap samlas till ett metodmaterial, som ska spridas till resten av Sverige, bland annat genom Studiefrämjandet. Då har grupperna en viktig uppgift med att marknadsföra och sprida materialet. Så är vi i starten på en samtyckeskultur!

Vilka kan söka?

Just nu fyller vi på deltagare i grupper där det finns lediga platser. För tillfället är det främst i Trelleborg, Åmål och Åre. Vi har grupper i Kiruna, Umeå, Åre, Stockholm, Åmål och Trelleborgs kommun. Om du bor utanför kommunen och vill vara med, kan du anmäla ditt intresse ändå. Det viktiga är att kunna delta i gruppen på plats.

Vad förväntas av mig?

Du som söker som deltagare ska kunna vara med på de lokala gruppträffarna 2-4 gånger i månaden. Du förväntas vilja vara med i 1-2 terminer,  men det kommer vara möjligt att vara med även terminen därefter, då metodmaterialet ska lanseras. För dig som söker som gruppledare gäller att gilla att ta ansvar och att förutom att delta på gruppträffarna också åka på helgträffar på de andra orterna, ungefär varannan månad.

Vad ger det mig?

Du har möjlighet att delta i ett spännande och utvecklande sammanhang som ger en massa ny erfarenhet och lärdomar. Du får vara med i ett påverkansarbete för att göra samhället bättre och samtidigt ha roligt. I slutändan har du varit med och tagit fram ett metodmaterial för att sprida samtycke, och är en del av den nya växande samtyckeskulturen. Allt är gratis och det finns något intressant för alla, oavsett om du gillar kultur, sport, teknik,data, massmedia eller samhällsfrågor och oavsett om du är blyg eller älskar att prata med nya människor. Allas unika erfarenheter värdesätts.

Vilka deltagare eftersöks?

För att kunna skapa ett metodmaterial som många kan känna igen sig i, söker vi deltagare med olika sorters bakgrund och erfarenheter. Alla erfarenheter är därför intressanta och viktiga! Du behöver inte ha någon särskild förkunskap.

När kan jag söka?

Just nu fyller vi på deltagare i grupper där det finns lediga platser. Grupperna startar upp igen i slutet av augusti, så sök så snart som möjligt för att säkra en plats.

När drar grupperna igång?

Grupperna är igång. När du anmäler dig får du info om nästa gruppträff på din ort. Nästa träff där vi samlar alla gruppledare är i Åmål den 9-10 september.

Samarbetspartners

Studiefrämjandet och pilotkommunerna Kiruna, Åre, Umeå, Stockholm, Åmål och Trelleborg.

Sök så här:

Skicka ett mail med namn, ålder, bostadsort och mobilnummer till katarina[at]fatta.nu