Samtyckesgrupper

I januari 2017 startade Fatta Samtycke sex samtyckesgrupper  i Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Grupperna utforskar hur en samtyckeskultur kan se ut och övar på att göra samtycke som en del i det vardagliga livet. Metoderna som tas fram lanseras och görs tillgängliga för alla kompisgäng, föreningar och skolor i oktober 2018.

Vadå samtyckesgrupp?

Vi tror att samtycke behövs i alla möten mellan människor och i en mängd situationer. Samtycke handlar inte bara om sex, utan om allt som sker i relationer. För att skapa en kultur som bygger på samtycke, behöver vi förstå och lära oss mer om hur det kan göras, i olika sammanhang och i olika möten. Därför arbetar våra samtyckesgrupper, som består av 5-12 personer, med uppdrag att utforska hur samtycke kan göras på olika sätt. Grupperna hålls i samarbete med Studiefrämjandet.

Hur går det till?

Grupperna får utmaningar och övningar som berör samtycke på olika sätt. Det kan vara att observera en hockeymatch, att diskutera en romantisk film eller en nyhetsartikel, prata om hur det var att gå på högstadiet eller ta reda på hur mycket kommunpolitiker lyssnar på sina medborgare. Kort sagt, alla relationer där ömsesidighet kan vara viktigt.

Grupperna får också själva hitta på aktiviteter och utmaningar att arbeta med om de har egna idéer och önskemål. Under arbetet får gruppen stöd av projektledarna Katarina Galic’  och Mario Runesson.

Under 2018 ska alla övningar sammanställas och göras till metoder inför lanseringen av metodmaterialet. Grupperna ska också vara mer utåtriktade i sitt arbete och delta i lokala evenemang med workshops och information om vårt gemensamma arbete.

Varje grupp har två ledare som varannan månad samlas på helgträffar. På helgträffarna samlas gruppledarna och Mario och Katarina för att samla allas erfarenheter och skapa nya övningar till kommande månad.

Under hösten 2018 släpps metodmaterialet på en digital plattform, och genom Studiefrämjandet, för att vara tillgängligt för alla som är intresserade av samtyckesfrågor och som vill skynda på utvecklandet av en samtyckeskultur. Så är vi i starten på en samtyckeskultur!

Vilka kan söka?

Just nu fyller vi på deltagare i grupper där det finns lediga platser. För tillfället är det  i Trelleborg, Åmål och Åre. Om du bor utanför kommunen kan du anmäla ditt intresse ändå. Det viktiga är att kunna delta i gruppen på plats. Övriga grupper finns i Kiruna, Umeå och Stockholm.

Vad förväntas av mig?

Du som söker som deltagare ska kunna vara med på de lokala gruppträffarna 2-4 gånger i månaden. Du förväntas vilja vara med i 1-2 terminer,  tills att projektet avslutas i december 2018. För dig som söker som gruppledare gäller att gilla att ta ansvar och att förutom att delta på gruppträffarna också åka på helgträffar på de andra orterna, ungefär varannan månad.

Vad ger det mig?

Du har möjlighet att delta i ett spännande och utvecklande sammanhang som ger en massa ny erfarenhet och lärdomar. Du får vara med i ett påverkansarbete för att göra samhället bättre och samtidigt ha roligt. I slutändan har du varit med och tagit fram ett metodmaterial för att sprida samtycke, och är en del av den nya växande samtyckeskulturen. Allt är gratis och det finns något intressant för alla, oavsett om du gillar kultur, sport, teknik,data, massmedia eller samhällsfrågor och oavsett om du är blyg eller älskar att prata med nya människor. Allas unika erfarenheter värdesätts.

Vilka deltagare eftersöks?

För att kunna skapa ett metodmaterial som många kan känna igen sig i, söker vi deltagare med olika sorters bakgrund och erfarenheter. Alla erfarenheter är därför intressanta och viktiga! Du behöver inte ha någon särskild förkunskap.

När kan jag söka?

Just nu fyller vi på deltagare i Åmål, Trelleborg och Åre.

När drar grupperna igång?

Grupperna är igång. När du anmäler dig får du info om nästa gruppträff på din ort.

Samarbetspartners

Studiefrämjandet och pilotkommunerna Kiruna, Åre, Umeå, Stockholm, Åmål och Trelleborg.

Sök så här:

Skicka ett mail med namn, ålder, bostadsort och mobilnummer till katarina[at]fatta.nu